Previous Reviews and Media Next

HELSINGIN SANOMAT 16.12.1997              IN ENGLISH
MUOTOKUVA ON HUOMIONOSOITUS
"Minä en kyllä halua tulla kuuluisaksi", tytön ääni kailottaa esikoululaisten joukosta. Siihen onnyt erityisen suuri vaara, sillä Sara Hildenin taidemuseo Tampereella on koonnut 700 lapsen tekemät muotokuvat näyttelyksi. En saa selvää tomerasta kieltäytyjsätä, sillä nuoria taiteilijoita on todella paljon.
   "Muotokuva on taideteos, joka esittää nimeltä tunnettua henkilöä. Malli on tärkeämpi kuin tekijä", museon johtaja Timo Vuorikoski johdattaa kuulijatasiaan. "Ajatuksena on tehdä kuva sellaisesta henkilöstäjota haluaa kunnioittaa".
   "Muotokuva on tavallisesti maalaus, piirustus tai veistos. Se voi ollamyös kollaasi, esinesommitelma, valokuva tai videoteos", Vuorikoski jatkaa ja taiteilijat kuuntelevat myksityneenä.
   Moni päiväkoti on panostanut siluettien tekoon. Jotkut ovat muovailleet kasvot massasta, hyvin monet piirtäneet. Aika moni on ratkaissut muotokuvan teon kameralla. Ahjolan ryhmä on tehnyt roolihahmot.
   Noora kuvasi Jennin kettuna, Jenni Nooran karhuna. Janne näki Oulan vamppyyrina, Saara Sannin kukkana ja Sanni Saaran heinäsirkkana.
   Heinäsirkkakuva muistuttaakin aivan kummasti taiteilija Ossi Somman omakuvaa; siinäkin on keltainen pohja ja kukka. Somman työ löytyy aivan museon ensimmäisenä huoneesta, jonne on koottu Tampereella toimivien taiteilijoiden omakuvia.
   Aika monella ammattitaiteilijalla on itseensä vähän humoristinen ote. Yksi esiintyy hyvänä perheenisänä, toinen apurahakohteena.